Wat houdt zakelijk tekenen precies in? Zakelijk tekenen is het gebruiken van overzichtelijke tekeningen in een zakelijke context. Zakelijke tekeningen worden voor veel doeleinden gebruikt. Vooral bij vergaderingen, presentaties en het creëren van business ideeën wordt zakelijk tekenen veel gebruikt. Met het visueel overbrengen van ideeën prikkel je zintuigen waardoor je het beste uit jezelf en anderen haalt.

Het maken van aantekeningen in een creatieve vorm tijdens een presentatie of vergadering heb je vast wel eerder gedaan. Dit is ook een vorm van zakelijk tekenen!

Waarom is zakelijk tekenen nodig?

Het gebruiken van zakelijke tekeningen is veel overzichtelijker, bovendien komt dit krachtiger over bij je gesprekspartner. Als je niet uit je woorden komt is zakelijk tekenen de perfecte uitweg. Het uittekenen van je ideeën zorgt voor het visueel opnemen van ideeën. Dit zorgt voor verheldering, duidelijkheid en zekerheid. Zakelijk tekenen is simpelweg het communiceren door te tekenen.

Daarnaast is zakelijk tekenen een zeer effectieve manier, beelden roepen namelijk emoties op. Een beeld blijft beter in je geheugen en het verwerken van dit kost minder moeite dan het lezen van een tekst. Dit wil niks zeker over dat een beeld minder effectief is. Bij het bekijken van een beeld maakt je rechter en linker  hersenhelft verbindingen, waardoor je de beste prestaties uit jezelf haalt. 

Hoe start ik met zakelijk tekenen?

Door zakelijke tekeningen zorg je ervoor dat je visueel een bericht kan neerzetten. Maar hoe begin je dan?

Als allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je over de juiste materialen beschikt. Nou gelukkig kan tekenen al met een blad papier en een potlood. Om je bericht meer effectiever de benadrukken kun je met viltstiften tekenen, en het liefst een groot vel papier of bord. Ook kun je verschillende kleuren gebruiken om onderscheidt te creëren. 

Bovendien is het handig om kennis op te doen over het visuele alfabet. Dit is niet moeilijk, denk maar aan pijlen, rondjes, bogen et cetera.

Creëer je eigen symbolen. Geef betekenis aan een aantal krabbels, zodat je deze krabbels als duidelijke afkorting kunt gebruiken. Doe dit met vaste termen.

Om boodschappen zo duidelijk mogelijk neer te leggen wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van tekeningen en teksten. Om een goed beeld te geven is het daarom belangrijk dat je de juiste lettertype aanhoudt. Hou voor elke tekening 1 lettertype aan om het duidelijk te maken. Uiteraard kun je de Bold, cursieve en onderstreepte functie gebruiken om sommige woorden te benadrukken.

Door Redactie