Bijna iedereen weet wel wat een oldtimer is. Een oude of zelfs ‘antieke’ auto. Maar de term youngtimer is nog bij veel mensen onbekend. Een oldtimer wordt al meer dan 25 jaar niet meer gefabriceerd. Een youngtimer is juist een auto van 15 jaar of jonger. En aan zo’n youngtimer zijn een aantal voordelen verbonden. 

Wat is een youngtimer regeling precies?

De youngtimer regeling bestaat al sinds 2016. Het is een regeling die door de belastingdienst wordt getroffen voor ondernemers die het aantrekkelijker zou moeten maken om een youngtimer aan te schaffen in plaats van een nieuwere auto. Dit houdt in dat zakelijke auto’s die onder de term youngtimer vallen voor een ander bijtellingspercentage rijden, namelijk 35%. Het  bedrag dat je dan uiteindelijk betaald aan bijtelling is afhankelijk van de dagwaarde. Stoot je youngtimer CO2 uit? Dan betaal je de 35% bijtelling. Maar als je youngtimer geen CO2 uitstoot omdat hij bijvoorbeeld elektrisch is? Dan is het bijtellingspercentage zelfs maar 17%. Als je er dus aan denkt een zakelijke auto aan te schaffen heb je een aantal mogelijkheden. Je kan ervan uitgaan dat de youngtimer het voordeligst is maar we zetten even alle bijtellingspercentages op een rijtje zodat je zelf de beslissing kan maken. De bijtelling voor een volledig elektrische auto is 4% van de cataloguswaarde. De bijtelling van een youngtimer is 35% van de dagwaarde. De bijtelling van een volledig elektrische youngtimer is 17% van de dagwaarde en de bijtelling van alle andere auto’s is 22% van de cataloguswaarde. Omdat de dagwaarde vaak een stuk lager ligt dan de cataloguswaarde is het bij een youngtimer erg fijn dat daarmee gerekend wordt.

Bijtelling berekenen voor een youngtimer

Bij het berekenen van de bijtelling zit er grote verschil tussen een nieuwe zakelijke youngtimer of normale auto. Bij een youngtimer wordt er enkel gekeken naar de dagwaarde en bij een andere auto wordt er naast de CO2 uitstoot gekeken naar de cataloguswaarde. Stel dat de cataloguswaarde €65.000 is en de dagwaarde €10.000, en het is een youngtimer die wel CO2 uitstoot, is de bijtelling op jaarbasis 35% x € 10.000 = € 3.500. Dit is per maand slechts € 291,67.

 

Door Redactie