Extended Reality

Altijd al meer willen weten over virtual reality? Je hebt geluk, want daar gaat dit artikel over.

Virtual reality bestaat al tientallen jaren, maar het is niet erg populair geworden tot voor kort omdat de technologie die beschikbaar is om te gebruiken zo veel beter is geworden. Dus laten we eens kijken naar wat virtual reality precies is, hoe je het kunt gebruiken en de dingen die je ermee kunt doen.

Wat is virtuele realiteit?

De definitie van “virtuele realiteit” volgens Wikipedia is “een kunstmatige omgeving die wordt gecreĆ«erd met software en gepresenteerd aan de gebruiker op een zodanige wijze dat de gebruiker zijn geloof opschort en het accepteert als een echte omgeving.”

Dit betekent dat bij gebruik van virtual reality je hersenen zullen denken dat je in een interactief computerprogramma leeft in plaats van te denken dat je zittend voor een computerscherm.

Hoe werkt dat precies? Je hersenen zullen het verschil niet merken omdat je in deze virtuele wereld een speciale bril draagt en een soort controller gebruikt om ermee te kunnen interageren.

Het meest eenvoudige type is gewoon rondkijken van binnenuit een virtuele wereld door je hoofd te draaien. Maar er zijn ook controllers waarmee je je handen kunt gebruiken om voorwerpen op te rapen, spelletjes te spelen of wat dan ook te doen dat bij dat bepaalde virtual reality-programma hoort.

Wat kun je eigenlijk doen met virtual reality headsets of bril? Er zijn zo veel dingen! U kunt virtueel overal op aarde reizen, films of tv-programma’s bekijken, videospelletjes of bordspelletjes spelen. U kunt lezen boeken en nieuwsartikelen in een virtual reality-wereld, chat met mensen over de hele wereld, ga op een eerste date of studeer voor je volgende examen.

Je kunt virtueel elke plek bezoeken die je maar wilt en ermee omgaan alsof je er echt bent. Of misschien naar de ruimte gaan en echt zien hoe het daarboven is? Ik ben er vrij zeker van dat er nog meer mogelijkheden zijn waar we nog niet eens aan gedacht hebben!

Wat is de beste manier om deze technologie te ervaren? De beste manier om virtual reality te ervaren is met een HTC Vive , die twee controllers voor je handen bevat en ook een headset. Het is een beetje prijzig voor iets meer dan 500 dollar, maar zeker de moeite waard als je bedenkt hoeveel plezier je ermee kunt hebben.

Hoe werkt deze technologie eigenlijk? Virtual reality wordt mogelijk gemaakt door je hersenen. De bril die wordt gebruikt om al het licht van buitenaf te blokkeren en je alleen het scherm binnenin te laten zien, laat je hersenen denken dat er geen echte wereld om je heen is, maar in plaats daarvan een kunstmatige virtuele omgeving.

Nu heb je een beter begrip van wat virtual reality precies is, hoe het werkt en ook enig inzicht in hoe nuttig het kan zijn.

Meer informatie? Kijk dan op de website van i! Studio.

Wat is augmented reality?

Met augmented reality kun je je omgeving zien terwijl je er iets aan toevoegt. Als je bijvoorbeeld in een kamer bent, open je een app op je telefoon en richt je de camera op die kamer, waarna alles wat zich achter of voor de camera bevindt, op het scherm wordt getoond.

Bijvoorbeeld: Als ik nu een augmented reality app zou gebruiken, zou ik mijn slaapkamer zien, maar met een dinosaurus in de deuropening. Of misschien gewoon alles vervangen door polka dots? Je snapt het idee.

Augmented reality werd populair gemaakt door Pokemon Go , dat vorig jaar erg succesvol werd omdat mensen naar buiten konden gaan en pokemon konden zoeken! Maar ze moesten ook items verzamelen bij Pokestops dus uiteindelijk liepen ze veel rond… En werden dus behoorlijk fit werden

 

Door Redactie