Stakeholders betekenis

Stakeholder is een term die we steeds vaker voorbij zien komen. Maar wat is nu precies de betekenis van een stakeholder. Over het algemeen kun je zeggen dat het hierbij gaat om iemand die een bepaald belang heeft binnen een bedrijf of organisatie. In veel gevallen is dit een investeerder van een bedrijf.

Welke soorten stakeholders zijn er?

Hoewel het vaak gaat over een investeerder als we praten over stakeholders, zijn er ook andere soorten. Zo is de eigenaar van een bedrijf natuurlijk ook een voorbeeld, maar dat is niet het enige. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

  • Leveranciers van een bedrijf
  • Aandeelhouders
  • Klanten
  • In sommige gevallen medewerkers

Wanneer je zoekt naar de stakeholder betekenis kom je dus ook een hoop verschillende dingen tegen. Dit komt omdat er veel betrokkenen en belanghebbenden zijn binnen een bedrijf of organisatie.

Een stakeholdersanalyse uitvoeren

Bij grote bedrijven en organisaties is het van belang om te weten wie de stakeholders zijn. Door het uitvoeren van een stakeholdersanalyse kun je dit allemaal inzichtelijk maken. Wanneer dit duidelijk is weet je ook direct hoe je hier op een goede manier mee om moet gaan waar je allemaal rekening mee moet houden.

Over het algemeen kun je stakeholders indelen in twee verschillende groepen. Aan de ene kant heb je te maken met de primaire stakeholders. Dit zijn de mensen en ondernemingen die heel nauw zijn betrokken bij het bedrijf of project. Hieronder vallen bijvoorbeeld de aandeelhouders of de projectmanagers. Daarnaast heb je ook te maken met secundaire stakeholders. Dit zijn mensen die iets verder van het project of bedrijf afstaan. Er is altijd een bepaald belangrijk, maar dit is niet heel direct te merken. Een voorbeeld hiervan is een vereniging, brancheorganisatie of een concurrent.

Naast de primaire en secundaire belanghebbende kun je het ook op een andere manier indelen. Namelijk als interne, externe en de interface stakeholder. Hierbij worden de interne belanghebbende gezien als de mensen die deel uitmaken van een organisatie of team die het project uitvoeren. De externe belanghebbende zijn mensen die betrokken zijn bij het bedrijf maar geen onderdeel zijn van het project. Verder is er nog de interface stakeholder. Dit is een persoon of organisatie die niet bij het project of bedrijf is betrokken maar wel een bepaald belang heeft. Een voorbeeld hiervan is een brancheorganisatie of een goed doel.

De invloed van verandering binnen een bedrijf op de stakeholders

Wanneer je als bedrijf veranderingen doorvoert is het noodzakelijk om stakeholders hiervan op de hoogte te stellen. Bepaalde personen of bedrijven willen hiervan op de hoogte zijn. Je kunt je voorstellen dat een investeerder het wil weten op het moment dat er een ander plan naar voren komt. Vandaar dat het zo belangrijk is om inzichtelijk te krijgen wie de stakeholders zijn en wat hun belang is.

Nu de stakeholder betekenis duidelijk is, is het noodzakelijk om voor jezelf duidelijk te krijgen wie belang hebben bij jouw bedrijf of organisatie en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

 

Door Redactie