bedrijf verkopen

Als je als ondernemer je bedrijf wilt verkopen komt daar heel wat bij kijken. Waar moet je rekening mee houden v.w.b. een bedrijf verkopen, wat moet je als eerste doen en hoe pak je het aan? In dit artikel proberen we je antwoorden te geven op deze vragen, lees dus snel verder!

Wat is de eerste stap?

Oriëntatie is de eerste stap. Je bereidt je zo goed mogelijk voor en zorgt dat je de antwoorden hebt op de vragen die de potentiële koper waarschijnlijk zal gaan stellen. Het is daarom verstandig om de jaarrekeningen van de laatste jaren paraat te hebben en om iets op papier te hebben over de toekomstverwachtingen. Vervolgens ga je in bespreking met de potentiële koper(s). Het is altijd verstandig om een adviseur in de arm te nemen, en die ook mee te nemen naar besprekingen en onderhandelingen. Deze adviseurs kunnen bij deze stap samen tot een waardebepaling proberen te komen.

Onderhandelingen

Dit is uiteraard een belangrijke stap. De partijen en hun adviseurs gaan aan de onderhandelingstafel zitten en proberen tot een overeenkomst te komen. Bij meerdere geïnteresseerden kan de verkopende partij aan de kopers vragen om een niet-bindend bod uit te brengen. Naar aanleiding van die biedingen kan de verkoper dan één partij uitkiezen en daarmee verder het traject ingaan.

Mochten beide partijen het daadwerkelijk eens zijn dan kan er een intentieovereenkomst worden getekend. Vervolgens zal de koper alles willen weten over het bedrijf en gedegen onderzoek gaan doen. De verkoper zal alle beschikbare cijfers moeten aanleveren zoals de al eerder genoemde jaarrekeningen, toekomstverwachting en de fiscale positie.

Onderhandeling over het contract

Nadat alle zaken goed bestudeerd zijn zal er in de meeste gevallen opnieuw onderhandeld worden over de prijs. Ook moet er worden bepaald onder welke condities het bedrijf verkocht wordt. Vaak zal de koper een gedeeld risico willen opnemen in het definitieve contract. Dit houdt in dat de koper daarin bepaalde risico’s wil ondervangen zoals een tegenvallende winst, of er in het verleden te weinig belasting door het bedrijf is betaald waardoor een naheffing volgt, enzovoort.

Leestip: BV verkopen: zó doe je dat helemaal zelf

Het definitieve koopcontract

Alle gemaakte afspraken tussen de kopende en de verkopende partij zullen worden vastgelegd in het definitieve koopcontract door juristen. Als alle documenten en de financiering gereed zijn dan kan de laatste stap worden genomen: het contract tekenen bij een notaris. Dit is de laatste formaliteit waarna het tijd is voor champagne, de deal is gesloten!

Door Redactie