Een huis kopen zonder geld klinkt te mooi om waar te zijn. Maar je zal je vast afvragen of dit wel mogelijk is. Wij hebben het hier over het kopen van een huis zonder geld en niet over het gratis kopen van een huis. Dit zijn twee verschillende dingen, waarvan de tweede helaas onmogelijk is. Met het kopen van een huis wordt er aangeduid op het kopen van een huis zonder eigen bijdrage, maar natuurlijk wel met het hebben van een hypotheek. 

Helaas is het niet mogelijk om een huis te komen zonder geld, het is wel nodig om een eigen bijdrage te leveren. Je zal je vast afvragen of er andere mogelijkheden zijn. Wij zetten hier alles voor jou op een rijtje.

Er moet ongetwijfeld rekening gehouden moeten worden met een minimaal bedrag waar je aan moet voldoen. Dit zijn de kosten die bovenop de vraagprijs zullen komen. Deze kosten zijn de notariskosten en de taxatiekosten. Als hypotheek mag je 100% lenen van de woningwaarde. Hier kunnen ongeveer nog 6% aan overige kosten bovenop komen.

Het hebben van eigen geld zorgt voor veiligheid en zekerheid. De verplichting van het hebben van een eigen bedrag moet je zien als een beschermingsmaatregel. Zo zullen je woonlasten niet opstapelen en zul je niet in torenhoge schulden komen te staan. 

Het is daarom belangrijk dat je niet gaat overbieden op woningen. Het overbieden kan riskant zijn. Wordt je woning lager getaxeerd dan de prijs die je hebt geboden? Dan komen er nog hogere kosten bij, de 6% zal hoger zijn.

Mogelijkheden om een huis te komen zonder eigen geld

Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om een huis te kopen zonder eigen geld. Je hebt twee keuzes: Je ouders kunnen hulp bieden met een schenking of je kunt gaan lenen naast je hypotheek. Of het laatste mag hangt af van een aantal factoren. 

Lening afsluiten

Het afsluiten van een lening is pas mogelijk als er op basis van je inkomen recht hebt op een hogere hypotheek. Het is lastiger om een lening af te sluiten als je een studieschuld hebt. Overweeg een schenking of doorsparen eerder dan een lening.

Belastingvrije schenking

Het is ook mogelijk om een belastingvrije schenking van je ouders te krijgen. De schenking kan maximaal rond de 105.000 euro zitten. Deze schenking zou je kunnen inbrengen als eigen bijdrage bij het kopen van je woning.

Door Redactie