huizenmarkt instorten

Het is een grote zorgen voor veel mensen dat de huizenmarkt gaat instorten in 2021. Lees hier meer over. Wat zijn de verwachtingen voor de huizenaanbod en huizenprijzen? Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis? Hoe gaat de huizenmarkt er in 2021 uitzien? 

Gevolgen van de pandemie

De coronacrisis heeft de economie voor een deel stilgezet. Het virus heeft voor veel onzekerheid gezorgd. Niet alleen waren er gevolgen voor banen, maar ook voor de inkomen en verhuisplannen van mensen. Dit is op dit moment nog niet in de huizenmarkt cijfers terug te zien. Vorig jaar werd het jaar afgesloten met een record prijsstijging van 11%. Er is dus ook geen sprake van afkoeling. De norm blijft overbieden en snel beslissen. Ook staan huizen gemiddeld vier weken te koop en bijna 60% van de huizen worden verkocht boven de vraagprijs. 

Stijging in huizenprijzen

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Ook is de hypotheekrente nog nooit zo laag geweest. Het kopen van een huis wordt steeds aantrekkelijker door de lage maandlasten. Het is wel opvallend dat huren wel een stuk duurder is geworden. Omdat de maandlasten zo laag zijn, kan er meer geleend worden. En met dat geleende geld kan er een huis gekocht worden. 

De vraag naar koophuizen is daarnaast ook groter dan het huidige huizenaanbod. Ons Kabinet is erg ambitieus als het om woningbouwplannen gaat. Er moet ook nog een oplossing komen voor de krapte op de woningmarkt. 

In 2021 mogen grootouders en ouders gebruik maken van de ruime schenkingsvrijstelling. Ze mogen dan tot 105.302 euro belastingvrij schenken voor huis en hypotheek, ook door overwaarde op te nemen. 

Huizenmarkt 2021: What to expect?

De coronacrisis heeft geheid gevolgen op de huizenmarkt van 2021. De economie wordt alleen maar langer stilgezet. De gevolgen zullen dus steeds erger worden. Er komen naar verwachting meer bedrijven in problemen en de werkloosheidscijfers zullen nog meer oplopen. Het Centraal Planbureau (CPB) geeft aan dat de werkloosheid in Nederland tot wel 8,5% kan oplopen. Dit zal ook effect hebben op het consumentenvertrouwen. 

Minder woningen verkocht

Er zijn veel minder woningen verkocht, omdat er veel onzekerheid heerst rondom 2021. De meeste experts zijn het hierover eens. Rabobank verwacht dat er dit jaar 15% minder woningen verkocht worden. 

Wat gaat er met de huizenprijzen gebeuren?

De vraag naar koophuizen is nog steeds groot. Er is namelijk beperkt nieuwbouw en de hypotheekrente is nog steeds laag. De ruime hypotheeknormen in 2021 zorgen ervoor dat tweeverdieners meer financiële ruimte hebben om extra te bieden. 

De ABN AMRO denkt dat de huizenprijzen in 2021 met 5% gaat stijgen. ING denkt dat ze met 0,5% gaan dalen. Rabobank denkt dat er een stijging van 5,5% zal zijn. 

Door Redactie