Kwaliteit en veiligheid spelen een grote rol in zorginstellingen. Je wilt natuurlijk de beste zorg kunnen leveren en de veiligheid van jouw patiënten waarborgen. Om dit daadwerkelijk te kunnen doen zijn er allerlei kwaliteitsmodellen die je kunt gebruiken. Daarbij veranderen de zorg en de bijbehorende regels snel. Omdat je naast deze veranderingen ook je werk goed uit wilt blijven voeren, kan het lastig zijn bij te blijven. Daarom zou je een kwaliteitsmanagementsysteem zorg kunnen gebruiken om alles goed te kunnen regelen. Benieuwd naar wat dit precies is? Lees dan even verder.
Wat is een kwaliteitsmanagementsysteem?
Artikel 4 van de wet stelt dat zorgaanbieders de kwaliteit van hun organisatie moeten bewaren en verbeteren wanneer dit mogelijk is. Als zorgaanbieder kun je het verbeteren van de zorg makkelijker maken met een kwaliteitsmanagementsysteem. Een kwaliteitsmanagementsysteem is een systeem waar alle processen in staan die uitgevoerd worden binnen de organisatie. Zo kun je zien waar de zwakkere schakels zitten en deze verbeteren, zodat je betere resultaten kunt leveren. Daarbij staan hier allerlei richtlijnen en protocollen in die je helpen om het overzicht te houden en de organisatie aan te passen. Zo kun je patientveiligheid in de zorg verhogen door goede en veilige procedures uit te voeren met behulp van een kwaliteitsmanagementsysteem.
Problemen bij een gebrek aan kwaliteitsmanagement
Wanneer het kwaliteitsmanagement niet op orde is, kunnen er allerlei problemen ontstaan. In het ergste geval zien consumenten je simpelweg niet als betrouwbaar wanneer er te vaak dingen fout gaan, of wanneer je door gebrek aan kwaliteit slecht bekend staat. In een minder extreem geval kan het natuurlijk ook zijn dat andere zorgaanbieders betere kwaliteit of service bieden, waardoor je patiënten toch naar andere zorgaanbieders gaan. Daarbij kan het ook zo zijn dat je het gevoel hebt dat er te veel dingen gaande zijn, omdat er veel uitzonderingen zijn binnen de zorg. Ook kun je het gevoel hebben dat de verschillende afdelingen niet goed kunnen samenwerken, waardoor de kwaliteit vermindert. In deze gevallen kan het interessant zijn om te kiezen voor een kwaliteitsmanagementsysteem, zodat je weer meer overzicht krijgt over de processen en op die manier de kwaliteit van de zorg te verbeteren.