Je zal vast erg vaak gehoord hebben over dividend aandelen. Wat houden dividend aandelen precies in en hoe gaat het in zijn werk zal je je vast afvragen. Hier lees je alles over dividend aandelen en zijn werking!

Wat zijn dividend aandelen?

Dividend aandelen zijn een uitkering van de winst. Of een deel van de uitkering van de winst van de aandeelhouder. Hoe hoog de winst is hangt af van de hoogte van de behaalde winst. De winst kan op verschillende varianten uitgekeerd worden. Namelijk via stockdividend, keuzedividend en cashdividend. 

Wanneer je een dividend krijgt uitgekeerd hangt af van een aantal factoren. Je kan meestal namelijk niet direct uitgekeerd krijgen. Ook bestaan er interim-dividenden. Dit zijn voorschotten op het interim waar jij recht op hebt. Hier wordt niet mee bedoeld dat je recht hebt op extra dividend of dat je iets gratis krijgt.

Als je al goed weet hoe alles te werk gaat kun je een deel van je vermogen beleggen. Hiervoor is het wel belangrijk dat je de juiste broker uitkiest. Doe goed je onderzoek voor je een broker uitkiest. Vergelijk deze ook met elkaar voor je een keuze maakt. Bij het beleggen is het belangrijk dat je niet met je gevoel belegt, het is belangrijk dat je je emoties uitschakelt. Zo raak je niet van slag wanneer iets niet gaat hoe je had gehoopt. 

Wees bereid op alles. Of je nou winst maakt of verlies, alles kan gebeuren. Verschillende bedrijven kunnen ook op verschillende manieren uitkeren. 

Hoe zit het met belasting?

Bij de berekeningen is het natuurlijk van belang om ook de belasting erbij te rekenen. Hou rekening met de dividendbelasting. 

Je vraagt je wellicht af wat dit met dividendbelasting te maken heeft. Wanneer er dividend wordt uitbetaald en je dit handmatig wil herbeleggen, dan maak je kosten. Transactiekosten kunnen bijvoorbeeld aardig oplopen. Ook kan dividendbelasting om de hoek komen kijken. Bekijk daarom goed per land, broker en je eigen situatie of je ook dividendbelasting moet betalen. Bij automatisch herbeleggen maak je deze kosten bijvoorbeeld meestal niet.

Voordelen en nadelen van dividend aandelen

Is het wel zinvol om in dividenden te beleggen als je de voordelen en nadelen afweegt? Lees verder om erachter te komen! Het beleggen in dividendaandelen kent veel voordelen, maar ook nadelen.

Voordelen

  • Stabiele stroom van inkomsten. Beschik je over een beleggingsportefeuille die consistent geld overmaakt naar je rekening? Dan zit je goed met je inkomsten! 
  • Stabiele bedrijven uitkeren in de meerderheid dividenden. Zo is er meer zekerheid. Goed gevestigde bedrijven bieden vooral een relatief hoog dividendrendement aan. Kleine bedrijven zullen minder snel dividend uitkeren, zij gebruiken namelijk de winst voor investeringen om het bedrijf sneller te laten groeien.
  • Bedrijven die een sterke positie op de markt hebben zijn minder gevoelig voor schommelingen van de beurs. Als er komt een economische crisis.

Nadelen

  • Dividend aandelen kunnen een directe daling van de koers veroorzaken.
  • Dividend aandelen kunnen minder rendement leveren.
  • Een hoge dividend kan wijzen op een beperkte potentie in de groei.
  • Er wordt minder spreiding veroorzaakt door focus op dividendaandelen.

Door Redactie