cirkel van invloed

De Cirkel van invloed, we horen het steeds vaker voorbij komen. Wij vertellen je wat het is en wat je ermee kunt.

Wat is de cirkel van invloed?

Elk persoon heeft een cirkel van invloed. Daarin bevindt alles waar je invloed op kunt uitoefenen. Een eis is wel dat er pas iets in je cirkel van invloed kan bevinden, als het ook in je cirkel van betrokkenheid is. De cirkel van betrokkenheid is alles waar jij als mens mee bezig bent. Je kunt denken aan gezondheid, je sociale kring, werk en andere externe factoren. Het is niet mogelijk om te beïnvloeden als je er niet bij betrokken bent. Je kunt binnen je cirkel van invloed echt verschil maken. Het is in feite zo. Hoe groter je cirkel van invloed, hoe meer jij je leven kunt leven zoals jij dat wilt. 

Vergroten van cirkel van invloed

Hoe groter je cirkel van invloed, hoe meer jij je leven kunt leven zoals jij dat wilt. Dat is iets wat veel mensen aantrekt. Daarom dat de cirkel van invloed in populariteit groeit. Iedereen wilt zijn leven leven zoals die het liefst weet. Het is echter wel makkelijker gezegd dan gedaan. In de meeste gevallen is de mens zijn eigen obstakel. Dit komt omdat we vaak onze verantwoordelijkheid wegschuiven. Covey legt in zijn boek de zeven eigenschappen van effectief leiderschap uit dat er meerdere paradigma’s zijn als het draait om opvoeding:

  • Genetische determinisme: Je bent wie je bent. je kunt dit niet zelf bepalen, dit bepaalt je DNA. 
  • Psychologische determinisme: je opvoeding bepaalt wie je bent. 
  • Omgevingsdeterminisme: Je omgeving bepaalt wie je bent. 

De bovenste drie paradigma’s leggen de verantwoordelijkheid allemaal bij iets anders. Covey gelooft dit niet. Hij vindt het vanzelfsprekend dat social paradigma’s je beïnvloeden. Echter heb je het ook zelf in de hand. Dit is echt de kern van de cirkel van invloed.

Cirkel van invloed laten groeien

Het is zeker mogelijk om je cirkel van invloed te laten groeien. Als je dit wilt doen, moet je veel initiatief nemen. Met initiatief bedoelen we dat we dat je verantwoordelijkheid moet nemen. Het is van belang dat er proactief gehandeld wordt. Je cirkel van invloed kan dan groeien.

Problemen oplossen (wees proactief)

De onderstaande drie manieren helpen je met het oplossen van problemen door middel van invloed uit te oefenen:

  • Directe invloed: Dit is het beste uit te oefenen op problemen van je eigen gedrag. Deze kun je namelijk zelf veranderen. Binnen je cirkel van invloed ligt je eigen gedrag.
  • Indirecte invloed: Dit is het beste uit te oefenen op het gedrag van anderen. Je probeert de gedrag van anderen aan te passen. Je kunt mensen op een morele en eerlijke manier beïnvloeden.
  • Geen invloed: Er zullen altijd momenten zijn waar je helemaal geen invloed kunt uitoefenen. Misschien komt je direct iets te boven schieten. Dit is compleet normaal en het enige wat je kunt doen is het accepteren en verder gaan met je leven.

Neem je verantwoordelijkheid

Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je leven. Je kunt je eigen geluk maken. Het is belangrijk om dit altijd te onthouden, soms is dat lastiger gezegd dan gedaan, maar het is belangrijk om dit te proberen. Een leven met initiatief is een leven die vol is met verantwoording.

 

Door Redactie