In duitsland wordt btw Mehrwertsteuer genoemd. Het werken met btw in Duitsland lijkt sterk op de Nederlandse regels. Ook in Duitsland is er een nul, laag en hoog tarief. Het lage tarief is 7% en het hoge tarief is 19% btw in Duitsland.

Toepassing van de btw tarieven Duitsland 

De toepassing in Duitsland van de btw tarieven lijkt erg op hoe het in Nederland werkt. Voor luxe producten (vrijwel alle producten behalve voedsel) moet het hoge tarief betaald worden. Het lage tarief wordt alleen gebruikt voor basisproducten zoals groenten en brood. Maar ook voor landbouw, hotels en sport wordt het lage tarief gebruikt. Net als in Nederland is er ook een nultarief als het gaat om handel met het buitenland. Als Nederlandse handelaar betaal je dus geen btw aan Duitsland, maar je betaalt wel in Nederland btw.

In 2019 is het btw tarief in Duitsland gewijzigd het verschilt nu 2% met de Nederlandse markt. Dit maakt het voor veel mensen aantrekkelijk om de grens over te gaan en daar levensmiddelen of andere luxe artikelen te kopen. 

Heb je over zakelijke kosten in Duitsland btw betaald?

Je kan deze kosten terugvorderen als Nederlandse ondernemer. Je kan denken aan hotelkosten, brandstofkosten, autohuur, kosten in een restaurant et cetera. Op alles wat je voor zakelijke doeleinden hebt gedaan, kun je de btw terugvorderen. Je moet met dit terugvorderen niet te lang wachten, want je hebt maar tot 30 september na dat jaar om een verzoek tot terugvordering in te dienen van de betaalde Duitse btw. Hiervoor heb je ook alle originele facturen nodig, deze moet je aantonen.

Zakendoen met Duitsland

Voor veel Nederlandse ondernemers is het aantrekkelijk om zaken te doen met Duitsland. Duitsland is inmiddels de belangrijkste handelspartner van Nederland. Dit komt onder andere omdat Duitsland zeer stabiel is als we kijken naar economie en de markt is een stuk groter dan in Nederland. Ondanks dat we buurlanden zijn is de cultuur en de bedrijfscultuur erg verschillend. Duitsers maken graag duidelijke afspraken en komen deze afspraken zeker na. Nu is het aan jou om deze afspraken ook na te komen. Een betrouwbare zakenpartner zijn zal je helpen groeien in de Duitse markt. 

 

Door Redactie