Over alle goederen of diensten die je levert als bedrijf moet btw berekend worden. Je kan de btw op verschillende manieren berekenen, ook laten wij zien welke btw tarieven je moet berekenen en vertellen je meer over btw aftrekken.

Btw berekenen prijs exclusief btw

Het berekenen van de btw kan op twee manieren. We laten als eerste zien hoe je de btw berekent over iets dat exclusief btw wordt gekocht of verkocht. Je vermenigvuldigt de prijs exclusief btw met 9% of 21%. Dan heb je de btw berekend. Dit tel je op bij de prijs. Dan heb je de totaalprijs inclusief btw berekend. Als je de rekensom in één handeling wilt doen, vermenigvuldig je de prijs met 1,09 of 1,21 afhankelijk van het btw percentage.

Btw berekenen prijs exclusief btw

Als je de btw wilt berekenen van een prijs die al inclusief btw is moet je de prijs inclusief btw vermenigvuldigen met 21/121 of 9/109 afhankelijk van het btw percentage. Dan bereken je namelijk het bedrag aan btw dat in de verkoopprijs zit.

Btw tarieven

Er zijn verschillende btw tarieven voor allerlei verschillende producten en diensten. Het algemene tarief is 21%, maar voor sommige producten en diensten geldt een lager btw tarief, van 9%. Voor etenswaren en sommige diensten geldt een 9% btw percentage. Soms kan een 0% btw tarief van toepassing zijn, bijvoorbeeld als je met het buitenland zaken doet. De btw betaal je dan wel over de uitgaven die je ook kan aftrekken als voorbelasting. Een aantal goederen en diensten zijn vrijgesteld en daarover hoeft geen btw betaald te worden. Deze kan je dan ook niet aftrekken als voorbelasting. Als je combinaties verkoopt van producten en diensten, dan moet je vooraf vaststellen of je dit als één goed of dienst mag verkopen en welk btw percentage er dan over berekend moet worden.

Btw aftrekken

Als je zakelijke uitgaven doet, berekenen jouw leveranciers btw. Dit mag je aftrekken van de btw die je over jouw omzet betaalt aan de belastingdienst. Dit heet ‘aftrekken als voorbelasting’. Je moet goed bijhouden in je administratie hoeveel btw je precies hebt betaald en hoeveel je over je eigen omzet moet betalen. Je trekt gemakkelijk het btw bedrag dat je aan je leveranciers hebt betaald af van de btw die je moet betalen over je eigen omzet. Dit dien je in bij je belastingaangifte.

Door Redactie