Businessleap.nl Boekhouden

Als ondernemer is het belangrijk dat je een goede boekhouding bijhoudt. Niet alleen geeft je boekhouding een accuraat overzicht van alle inkomsten en uitgaven, ook laat het zien hoe het over het algemeen met het bedrijf gaat en wat de mogelijkheden op de lange termijn zijn. Ook als beginnend horecaondernemer is het bijhouden van een boekhouding belangrijk. Om kosten te besparen kun je dit natuurlijk zelf doen, maar dan is het belangrijk om te weten waar je boekhouding allemaal aan moet voldoen zodat je zeker weet dat je alles op de juiste manier doet.

Veel ondernemers kiezen voor een speciaal boekhoudprogramma, die ze handige handvatten geeft om de boekhouding heel gemakkelijk online bij te houden en in te vullen. Dit scheelt een heleboel werk in vergelijking met een papieren versie en ook heeft het het voordeel dat je je boekhouding op ieder moment in kan zien en kunt aanpassen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat zo’n programma bepaalde horeca-specifieke onderdelen bevat en aan alle andere belangrijke eisen voldoet, zodat je zeker weet dat je alles op de juiste manier invult en niet iets vergeet.

Uitgelicht: Boekhoudprogramma Pedicure? | tips, prijzen, reviews en functies

Inkomsten, uitgaven en andere belangrijke offertes

De basis van een boekhouding is natuurlijk de inkomsten en uitgaven. Bij een horecaonderneming komen verschillende dingen kijken als het gaat om kosten. Het boekhoudprogramma moet hier rekening mee houden en ruimte geven om al deze verschillende kosten toe te voegen, bijvoorbeeld door een maandelijkse reservering van een bepaalde hoeveelheid geld. Offertes moeten ook opgezet kunnen worden en het is handig als de boekhouding deze automatisch toevoegt en rekening houdt met deze getallen. Een goed boekhoudingsprogramma moet intuïtief werken voor verschillende soorten bedrijven en het is altijd een goed idee om uw programma op deze manier uit te kiezen.

Tip: Boekhoudprogramma Boekhouder? | tips, prijzen, reviews en functies

Regels rondom dagelijkse kosten

Andere belangrijke onderdelen kunnen bijvoorbeeld BTW-tarieven zijn. Voor iedere soort onderneming kan de berekende BTW anders zijn en ook bij de horeca is het belangrijk om het juiste tarief te gebruiken. Daarnaast moet je bij een horecaonderneming rekening houden met het personeel en de salarissen die uitbetaald worden. Daarnaast zullen de meeste ondernemingen inkopen doen op langere termijn. Voor een horecaonderneming is dit natuurlijk een risico en verwachten de klanten dat je iedere dag verse producten en ingrediënten gebruikt. Onderhandelingen en contracten met leveranciers zijn daarom belangrijk en moeten goed duidelijk opgesteld en afgehandeld worden, waarbij een overzichtelijke boekhouding mee kan helpen.

Door Redactie