Arbeidsmigranten verdienen een brandveilige woonsituatie

Nederland heeft een zeer sterke en vaak ook groeiende economie die draait op miljoenen mensen die dagelijks hun steentje bijdragen en tal van grote bedrijven die werk faciliteren. Een grote groep mensen die een significante bijdrage leveren aan de economie in Nederland zijn niet permanent woonachtig in Nederland en komen uit een ander land.

Veel van deze tijdelijke arbeidsmigranten zijn werkzaam in de bouw of de agrarische sector en werken maandenlang afgezonderd van hun familie en gezin. In de meeste gevallen wordt er voor deze mensen huisvesting georganiseerd door de werkgever in combinatie met het uitzendbureau. In het verleden zijn er tal van incidenten geweest met bijvoorbeeld branden in woningen, omdat de situatie onveilig was en er te veel mensen in een te kleine ruimte samen met elkaar verbleven.

Te veel incidenten in het verleden met onveilige woonsituaties hebben geleid tot de introductie van de SNF

Als gezegd, zijn er in het verleden te veel incidenten geweest met onveilige situaties bijvoorbeeld op het gebeid van de brandveiligheid voor arbeidsmigranten die tijdelijk in Nederland verblijven. In stacaravans of op bungalowparken worden te vaak te veel mensen in een te kleine ruimte ondergebracht met provisorisch ingerichte keukens of met de keuken in hetzelfde vertrek als waar er geslapen wordt.

De werkgever heeft vaak ook een machtspositie ten opzichte van de buitenlande arbeidsmigrant, omdat deze geen bekenden of connecties in Nederland heeft en afhankelijk is van de werkgever. De Stichting Normering Flexwonen, ofwel SNF norm heeft tal van regels opgesteld die helpen bij het faciliteren van een brandveilige woonsituatie voor arbeidsmigranten.

Een SNF-certificaat zorgt voor veiligheid en een prettige werkervaring

Een werkgever kan ervoor kiezen om zich te laten helpen door de diensten en regels van het SNF. Verschillende partijen van derden bieden de optie om te bemiddelen en te helpen om de meest veilige woonsituatie voor migranten te faciliteren.

Tip: ontruimingsinstallatie

Door ervoor te kiezen om te gaan voor een SNF gecertificeerde woonsituatie voor werknemers is een bedrijf een stuk aantrekkelijker voor arbeidsmigranten. Daarnaast draagt dit bij aan een positieve werkervaring en is een werknemer sneller geneigd om tijdens een ander seizoen nog eens terug te keren. Een SNF certificeren zorgt ervoor dat er onder andere voldoende blusapparatuur aanwezig is, er niet te veel mensen in een kleine woonruimte verblijven en er een goede brandalarmering geïnstalleerd is.

Door Redactie